Jesień wiąże się z rozpoczęcie obowiązku zadbania o nasz ogród, ogródek czy działkę przed zimą. Pracy mamy coraz więcej, a efektów już nie widać. Bywa to zniechęcające. Na szczęście poza trudami, jakie niesie za sobą posiadanie skrawka ziemi, są również przyjemne chwile. Jednym z takich momentów jest czas kiedy możemy zasiąść z dom -ownikami wokół grilla. Dni nie są już za ciepła, ale tym przyjemniej smakują grillowane warzywa, ser czy wędliny.
Uwielbiamy tę formę spędzania czasu. To jedna z tych chwil, że nie trzeba nikogo namawiać na wyjście na zewnątrz. Lubimy spędzać czas rodzinnie, a także ze znajomymi na świeżym powietrzu. Do tego grillowanie zbliża. Dania są z reguły proste i smaczne. A przecież nic więcej nie potrzeba. Dzięki temu, że jedzenie praktycznie samo się robi to mamy więcej czasu na rozmowy z gośćmi. Wrzawa, świeże powietrze i pyszne jedzenie to chyba najlepiej określa czas grillowania.
Urządzenie zwane grillem to jednak wymagający przedmiot. Pamiętajmy o regularnym czyszczeniu oraz konserwacji. Taki grill posłuży nam na wiele sezonów. Grille różnią się od siebie sposobem przygotowywania potraw, wielkością i akcesoriami. Najczęściej spotykanymi na działkach i w ogrodach grillami są te opalane węglem drzewnym. Są bowiem tanie w zakupie, różnorodne ze względu na wielkość i wyposażenie i najłatwiejsze w obsłudze. Czyszczenie takiego grilla wymaga systematyczności. Po każdym używaniu, gdy grill ostygnie, zacznijmy od opróżnienia resztek popiołu i węgla drzewnego. Dokładnie wymiatamy i zaczynamy czyszczenie. Kratkę, na której grillowaliśmy, warto sobie namoczyć na czas czyszczenia reszty grilla. Następnie przemywamy wodą z płynem obudowę grilla i pokrywę jeśli taka jest. Nie wycierajmy potem do sucha, zostawmy mokre, a w tym czasie sięgnijmy po preparat do czyszczenia grillów i piekarników. Spryskajmy obudowę, odczekajmy dwie do trzech minut, a następnie umyjmy grill. Trudniejsze zabrudzenia możemy spróbować usunąć drucianym czyścikiem, ale bardziej przyda się tutaj cierpliwość niż siła, szczególnie jeśli nie chcemy porysować sprzętu. Na koniec chwytamy za ruszt. Czyścimy, wycieramy do sucha. Cały grill konserwujemy na przykład oliwką bądź oliwą czy olejem. Pamiętajmy, aby była to cieniutka warstwa i dobrze wytarta na koniec, np. papierowym ręcznikiem. Dzięki temu unikniemy brzydkich zacieków, a brud nie będzie zbierał się w tłustych miejscach.
Dbajmy o nasze grille i biesiadujmy bez względu na porę roku, bo jedzenie jest pyszne, zabawa przednia a pogodna jeszcze sprzyja.
Najnowsze komentarze