Czosnek, roślina, która słynie z walorów smakowych oraz leczniczych. Wykazuje działanie odkażające, obniża poziom cholesterolu, rozszerza naczynia krwionośne. Czosnek zawiera wiele aminokwasów, witaminę A, C, PP oraz związki mineralne. Należą do nich m.in: potas i magnez.

 

Czosnek wykazuje właściwości antybakteryjne. Uważa się go za naturalny antybiotyk. Doskonały sposób na odporność. Polecany przy infekcjach wirusowych. Czosnek to również ważny składnik na odporność. Polecany na nadciśnienie. Doskonały na wszelkiego rodzaju zaburzenia trawienia. Czosnek polecany jest na wszelkie zakażenia bakteryjne. Łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych. Należy pamiętać, że zawiera przeciwutleniacze. Opóźnia starzenie się organizmu. Poprawia wygląd skóry.

Działania niepożądane czosnku

Czosnek uważa się za bezpieczną roślinę. Należy jednak pamiętać, że nie wolno go łączyć z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na zaburzenia pracy jelit oraz żołądka. Czosnek możemy jeść na surowo lub po obróbce termicznej. Jego podstawową wadą jest smak i zapach. Możemy również zakupić czosnek sproszkowany bądź suszony. Czosnek zawiera aminokwasy, związki śluzowe. Czosnek charakteryzuje się wieloma właściwościami leczniczymi. Roślina ta wykazuje działanie przeciwgrzybiczne. Czosnek posiada liczne właściwości. Wykazuje działanie przeciwrobacze.

Kilka słów więcej na temat czosnku

W aptekach możemy zakupić wiele preparatów z wyciągiem z czosnku. Warto również samodzielnie przyrządzić syrop z czosnku. Wystarczą obrane ząbki czosnku, które należy zblendować. Powstałą masę powinno się przełożyć do słoika. Kolejno zalać je sokiem z kilku cytryn oraz szklanką przegotowanej wody. Możemy dodać kilka łyżek miodu. Całość powinniśmy zakręcić i pozostawić w lodówce. Po upływie dwóch dób syrop jest gotowy. Możemy go przechowywać do kilku tygodni. Wiele osób zastanawia się nad dawkowaniem czosnku. Bezpieczna ilość to nie więcej niż 2 ząbki czosnku dziennie. Jego nadmiar może spowodować różnego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego. Czosnku nie należy podawać dzieciom poniżej roku. Czosnek świetnie wpływa na układ trawienny. Dzięki dużej ilośco antyutleniaczy zwlacza wolne rodniki. Zapobiega powstawaniu żylaków oraz pajączków. Możemy go jeść samodzielnie lub stosować jako przyprawę do wielu potraw. Czosnek to skuteczny oraz tani środek leczniczy. Możemy go dodawać do napojów, zup, mięs czy sosów. Najczęściej stosowany w okresie przeziębień. Czosnek możemy zakupić w każdym sklepie. Jednak warto zwracać uwagę na jego kraj pochodzenia. Najczęściej możemy znaleźć czosnek chiński. Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie wybór czosnku polskiego. Kolor czosnku zależy od odmiany. Roślina ta powinna na stałe zagościć w naszej kuchni. Zarówno jako środek profilaktyczny na różnego rodzaju infekcje, jak i składnik potraw, sosów, napojów. Czosnek posiada bardzo charakterystyczny smak oraz aromat. Wydobędzie z potraw aromat oraz smak. Za główkę czosnku zapłacimy od 2 do 4 zł.