Produkty pełnoziarniste powstają z pełnego ziarna. W związku z tym ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca. Makarony pełnoziarniste są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Dostępne na sklepowych półkach. Różnią się kolorem, są ciemnobrązowe.

 

Makaron pełnoziarnisty różni się od tradycyjnego smakiem. Do jego produkcji jest wykorzystywana mąka razowa z pełnego przemiału. Zawarte w mące otręby, podnoszą wartość odżywczą makaronu. Warto przypomnieć, że otręby są źródłem witamin, białka, składników mineralnych. Błonnik wspomaga pracę jelit. Dodatkowo zmniejsza on wchłanianie cholesterolu. Makaron pełnoziarnisty zawiera m.in potas, żelazo czy cynk. To źródło witamin z grupy B. Makarony pełnoziarniste wyróżnia niższy indeks glikemiczny. Należy dodać, że pasta z mąki pełnoziarnistej zawiera wiele składników takich jak: kwas pantotenowy, biotynę czy kwas foliowy. Produkt ten jest bogaty w aminokwasy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. To doskonałe źródło węglowodanów. Biały makaron powstaje w procesie rafinacji ziaren. Gotowany makaron pszenny zawiera ok. 150 kcal na 100 gram produktu. Natomiast gotowany makaron pełnoziarnisty tylko 120 kcal.

Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron pełnoziarnisty zawiera odpowiednią ilość mikroelementów. Produkty te są droższe, gdyż za opakowanie pół kilogramowe zapłacimy nawet kilkanaście złotych. Makaron jest bardzo popularnym produktem żywnościowym. W sklepach znajdziemy makaron pełnoziarnisty orkiszowy, żytni lub warzywny. Produkty te są dostępne w różnych opakowaniach, o różnych kształtach i z różnymi dodatkami. Na przykład makaron pełnoziarnisty marchewkowy, szpinakowy czy z suszonymi pomidorami. Dostępne w sklepach ekologicznych, jak i większych supermarketach. Makaron pełni bardzo ważne miejsce w naszym menu. Wykorzystujemy go do różnego rodzaju potraw mięsnych, sałatek, spaghetti czy zup. Możemy go łączyć z wieloma produktami spożywczymi. Każdy makaron pełnoziarnisty posiada wiele kształtów. Penne, nitki, kokardki, świderki, wstążki to jedynie najpopularniejsze z nich. Makaron pełnoziarnisty jest produkowany z pszenicy durum. Ze względu na to, makaron zyskuje na walorach smakowych, jak i odżywczych. Makaron pełnoziarnisty nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Dodatkowo daje uczucie sytości na długi czas. Makaron pełnoziarnisty powstaje z pełnego ziarna. Zawiera on cenne składniki dla naszego organizmu. Powinno się go serwować al dente. Makaron pełnoziarnisty po ugotowaniu powinien być jędrny, lekko twardy. Błonnik zawarty w makaronie pełnoziarnistym dba o nasz odpowiedni metabolizm. Spożywanie produktów z wysoką zawartością błonnika sprawia, że przez długi czas odczuwamy sytość. Witamina z grupy B, która znajduje się w makaronie pełnoziarnistym odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Produkty te zawierają sporą ilość witaminy E. Składnik ten jest nazywany witaminą młodości. To silny przeciwutleniacz. Bardzo dobrze wpływa ona na naszą odporność. Witamina E reguluje poziom cholesterolu we krwi.