Czy można zrobić słodycze bez użycia cukru? Owszem jest to możliwe. Ale czy ma to sens?
Musimy sobie jasno odpowiedzieć na pytanie po co jemy słodycze? Tak naprawdę nasz organizm nie potrzebuje cukru, mam tu na myśli tych białych i brązowych kryształków. Dla potrzeb organizmu wystarczająca jest glukoza, którą dostarczamy z pożywieniem np. w kaszy, ziemniakach, pieczywie czy owocach.
Prawda jest taka, że słodycze jemy tylko i wyłącznie dla przyjemności. Zatem jaki sens ma jedzenie nie słodkich słodyczy??
Moim zdaniem niewielki. Ale można również spożywać słodycze, które po mimo, że są słodkie nie są cukrami prostymi bez wartości i przede wszystkim nie zawierają substancji chemicznych.

Składniki zdrowych słodyczy:

– orzechy: włoskie, laskowe, pekan, ziemne, piniowe, brazylijskie,
– suszone owoce: śliwki, żurawina, figi, daktyle, rodzynki, wiórki kokosowe,
– świeże owoce: banany, melon, arbuz, maliny, truskawki, jagody, borówki, jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, winogrono, cytryny, pomarańcze,
– warzywa: marchewka,
– naturalne słodziki: miód, syrop klonowy, stevia, ksylitol,
– ziarna: sezam, mak, płatki owsiane, płatki jaglane,

Dlaczego cukier jest taki szkodliwy.

– Zawiera puste kalorie i jest pozbawiony wartości odżywczych, powoduje nadwagę i otyłość.
– Zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy zębów oraz dziąseł.
– Podwyższa Indeks Glikemiczny i może powodować pojawienie się objawów cukrzycy.
– Jest tani oraz łatwo dostępny w wielu produktach, dlatego często jest nadużywany.

Problem z cukrem jest taki, że jemy go za dużo i wcale nie chcemy rezygnować ze słodkości, które są miłe, przyjemne i smaczne. Dlatego szukamy sobie furtki, która nie będzie wywoływać tylu negatywnych emocji co biały cukier.
Najważniejsze co powinniśmy robić z cukrem w naszej diecie to przede wszystkim jeść go w mniejszej ilości. I to jest najlepsze rozwiązanie, ponieważ jeżeli będziemy jeść go mniej to zniknie problem szukania innych zamienników i produktów alternatywnych.