Chleb razowy, jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa. Jedna kromka pieczywa razowego waży 40 gramów. Chleb razowy jest sycący od białego. Zawiera on sporą ilość błonnika oraz minerałów. Jedna kromka chleba razowego dostarczy nam 80 kcal.

 

W chlebie razowym znajdziemy również węglowodany, które są głównym źródłem kalorii. Chleb razowy zawiera mniej kalorii niż białe pieczywo. Posiada tym samym więcej składników odżywczych. Błonnik wykazuje pozytywne działanie na nasz układ pokarmowy. Dodatkowo oczyszcza jelita z resztek pokarmów. Wybierając chleb razowy, należy zwracać uwagę przede wszystkim na jego skład. Prawdziwy chleb razowy powinien zawierać ziarna i otręby. W jego składzie nie powinni być obecne barwniki, spulchniacze czy sztuczne dodatki. Chleb razowy wypiekany jest z mąki grubo mielonej. Bardzo często chleb razowy powstaje na zakwasie z mąki żytniej. Chleb razowy jest nie tylko ciemny, ale posiada większą ilość minerałów i błonnika. Produkt ten nie jest wyrośnięty. Charakteryzuje go grubsze mielenie. Bardzo często dodaje się do niego len, słonecznik czy pestki dyni. W chlebie razowym znajdziemy wiele przeciwutleniaczy. To źródło witamin z grupy B oraz PP. Chleb razowy kojarzy się głównie ze zdrową żywnością. To jeden z najzdrowszych gatunków pieczywa.

Właściwości pieczywa razowego

Chleb razowy powinien być produkowany z mąki razowej. Do jej produkcji używa się ziarna, których nie pozbawia się okrywy owocowo-nasiennej. Im wyższy typ mąki, tym lepiej. Najlepsza będzie mąka razowa typ 2000. Dobry chleb razowy możemy także upiec samodzielnie w domu. Wystarczy mąka razowa, woda, sól i drożdże. Pieczywo takie zachowa swoją świeżość do trzech dni. Chleb razowy na zakwasie składa się z mąki żytniej razowej, wody, soli oraz zakwasu. Chleb razowy na zakwasie jest nie tylko cięższy, ale i twardszy. Posiada on kwaskowaty smak oraz zapach. Swoją świeżość zachowa do ośmiu dni. Dzięki swoim właściwościom polecany jest głównie osobom, które dbają o linię oraz swoje zdrowie. Nie jest polecany osobom mającym problemy trawienne. Ciemny kolor pieczywa nie zawsze świadczy o tym, że jest zdrowy. Producenci często dodają do mąki pszennej karmel. W związku z tym skład jest tutaj podstawą. Ludzie często mylą chleb razowy z żytnim. Chleb razowy nie jest żytnim ani pszennym. Powstaje on na zakwasie oraz drożdżach. Nie zawsze nazwa jest adekwatna do jakości. Chleb razowy możemy kupić w dobrej piekarni oraz sklepie ze zdrową żywnością. Za 500 gram chleba razowego zapłacimy od 5 do nawet 15 zł. Chleb razowy jest polecany również dzieciom oraz osobom starszym. Doskonały do kanapek, grzanek oraz domowych tostów. Chleb razowy ze względu na swój smak, nie jest lubiany przez wszystkich. Zarówno w piekarniach, jak i sklepach ogólnospożywczych znajdziemy tradycyjny chleb razowy, z dodatkami, mieszany. Do chleba razowego oprócz ziaren, często się dodaje suszone owoce lub zioła. Dostępne są także chleby mieszane. Na przykład chleb razowo-żytni. Oprócz chleba, w ofercie znajdziemy również bułki razowe tradycyjne lub z ziarnami.