Chcą przygotować chleb na drożdżach w krótkim czasie, który będzie pyszny i świeży warto wypróbować nasz poniższy przepis.

Potrzebne składniki – kuchnia tradycyjna

Aby przygotować ciasto na chleb należy zaopatrzyć się w następujące składniki: pół kilograma mąki pszennej, pół litra wody, 25 gram świeżych drożdży, płaska łyżeczka cukru, cztery łyżki płatków owsianych, półtora łyżeczki soli, dwie łyżki oleju oraz ziarna np. słonecznika.

Przygotowanie chleba

Na początek przygotowujemy miskę i dodajemy do niej mąkę oraz sól. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i płatki owsiane oraz zalewamy lekko ciepłą wodą. Mieszamy składniki aż do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy do tego olej oraz wcześniej przygotowaną mąkę z solą. Wyrabiamy całość drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie.

Miskę z gotowym ciastem należy przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu przez około pół godziny. Celem pozostawienia jest urośnięcie ciasta do około dwóch razy.

Przygotowujemy foremkę do keksu. Smarujemy całość olejem i sypiemy delikatnie mąką. Przekładamy do foremki wyrośnięte ciasto.

W tym miejscu należy uruchomić piekarnik i nagrzać go do około 190 stopni nagrzewaniem góra dół. Po nagrzaniu piekarnika wkładamy keksówkę z ciastem na około godzinę.

Po upłynięciu określonego czasu należy wyciągnąć upieczony chleb i pozostawić go na około dziesięć minut, aby ostygł. Po tym czasie wyciągamy go z foremki na kratkę kuchenną, gdzie zostawiamy go do czasu, aż cały ostygnie. Chlebek jest gotowy do spożycia. Możemy przygotować z niego pyszne kanapki lub inne tego typu przekąski.

Chleb nie musi być nudny, za każdym razem możemy dodawać do niego inne dodatki. Warto eksperymentować dodając do niego nawet najbardziej szalone dodatki, nawet czekoladę czy żelki. Pamiętajmy, że najważniejsze, aby ostateczny produkt najbardziej smakował nam, nie musi on przypominać całkowicie produktów sklepowych, a nasz autorski wymyślony produkt, który zjemy.