Chociaż w ostatnim czasie bardzo modne stają się diety wegetariańskie lub wegańskie i wydaje się coraz więcej książek kucharskich z roślinnymi przepisami, to jednak wielu z nas wciąż należy do grupy mięsożerców i nie wyobraża sobie obiadu czy kolacji bez solidnej porcji mięsa. Jednym z najczęściej wybieranych jest schab. A jeśli schab to wiadomo, że kotlety. To nasze pierwsze skojarzenie gdy myślimy właśnie o tym rodzaju mięsa. Jest tradycyjne i proste w przygotowaniu, smakuje pysznie i dodaje nam energii. Coraz częściej jednak lubimy eksperymenty w kuchni i wymyślamy coś nowego. Robimy tak po to aby uniknąć nudy, rutyny i jedzenia wciąż tego samego. Kotlety ze schabu możemy przygotować na wiele różnych sposobów i za każdym razem mogą one smakować zupełnie inaczej. Jednym z takich nowatorskich przepisów jest ten na kotlety ze schabu pieczone na liściu szałwii. Już sama nazwa wskazuje, że jest to danie niezwykłe, wytworne i godne największych mistrzów kuchni. Aby je przyrządzić nie musimy jednak rezerwować stolika w drogich i modnych restauracjach, możemy bowiem takie kotlety przyrządzić samodzielnie i w dom u.

Pyszne kotlety

Kotlety ze schabu są pyszne ale również zawierają cenne wartości odżywcze: schab wieprzowy zawiera bardzo duże ilości witaminy B1 oraz żelaza – warto zauważyć, że jest to żelazo hemowe, które jest dużo łatwiej przyswajalne dla organizmu człowieka. Przeciwnicy mięsa pewnie wskażą tutaj, że schab jest tłusty i ogólnie dania mięsne szkodzą. Wcale tak być nie musi, wystarczy gotować i piec lekko, bez nadmiaru tłuszczu a na dodatek serwować witaminy w postaci zdrowych surówek z oliwą i ziołami. Dobrze przyrządzone mięso to nie tylko znakomite walory odżywcze i smakowe ale również duża ilość witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.

Właściwości szałwii

Szałwia jest jedną z najpopularniejszych roślin leczniczych. Jej właściwości są niezwykle wartościowe i cenne toteż wiele osób chętnie ją stosuje. W szałwii znajdziemy witaminy (A, B i C) ale też minerały takie jak wapń, potas, sód, żelazo i cynk. Szałwia poprawia nasze samopoczucie, wpływa na lepsze trawienie, zapobiega stanom zapalnym i bakteryjnym. To niewątpliwie roślina, która leczy i warto włączyć ją do swojej diety.